Tipy redakcie 9-10/2023

Jean-Dominique Brierre: Milan Kundera – Život spisovatele

Praha, Argo, 2023

Preklad: Lucie Šavlíková

Jeden z mnohých portrétov Kunderovej osobnosti, ktorý je okrem iného fascinujúci tým, že ho písal francúzsky autor. Popis Kunderovej spletitej umeleckej, intelektuálnej, politickej i literárnej púte zasadil Jean-Dominique Brierre do kontextu československých dejín, rámcovaného rokmi 1948 (februárový puč) a 1989 (zamatová revolúcia). 

Autor čerpal zo zápiskov, rozhovorov a doposiaľ nezverejnených svedectiev, napríklad zo spomienok Kunderovho priateľa Alaina Finkielkrauta a jeho prekladateľa Françoisa Kérela. Bonusom je pohľad „zvonku“ na české dejiny vzťahujúce sa k životu spisovateľa, ktorý stále budí zvedavosť, či už v kladnom alebo zápornom zmysle.

Jan Novák: Kundera – Český život a doba

Praha, Argo, Paseka, 2020

Dnes už kontroverzná a nemálo kritizovaná kniha od Jana Nováka je ďalšou možnosťou, ako lepšie spoznať život, respektíve mladosť (určitú časť) Milana Kunderu. Sám autor knihu označil za „literárnu biografiu“, podľa čoho možno usúdiť, že určité veci v nej sú zbeletrizované, a teda, tak ako pri románoch, by ju mal čitateľ v podstate dotvoriť spolu s autorom.

Novákov životopis mapuje v štyroch častiach Kunderovo rodinné zázemie, básnické začiatky v 50. rokoch, prominentné pôsobenie v 60. rokoch a Kunderov život v hľadáčiku Štátnej bezpečnosti pred odchodom do exilu, keď už nesmel publikovať a na verejnosti vystupoval pod pseudonymami.

Dočítajte tento článok
s predplatným časopisu Romboid.

Mám predplatné, chcem sa prihlásiť

 200 zobrazení