Jana Bodnárová: Patchwork v bielej 

Bratislava, Aspekt, 2022

Kniha sa začína biografiou a bibliografiou Jany Bodnárovej a rovnako životopisným a bibliografickým portrétom Evy Moflárovej, dokonca v podnadpise knihy je uvedené: „text sprevádzajú ukážky z tvorby Evy Moflárovej“. 

Pre Janu Bodnárovú, autorku už vyše štyridsiatich kníh (z toho niekoľko aj pre deti), je príznačné, že sú to diela väčšinou básnické, ale i tie prozaické majú v sebe znaky poézie – v štýle, metaforickosti a miniatúrnej dejovosti. Popri nich tvorba J. Bodnárovej zahŕňa aj rozhlasové hry, autorka získala za svoju tvorbu mnohé ocenenia a jej knihy boli preložené do viacerých (i exotických) jazykov. Vyštudovala vedu o výtvarnom umení a tento fakt sa prejavuje aj v inej jej tvorbe (video performancie) a tiež v tom, že pre ilustrácie svojich kníh si vyberie vždy zaujímavú výtvarníčku. Tak je to aj v Patchworku v bielej

E. Moflárová (1981) je absolventkou Ateliéru súčasného obrazu na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, kde v súčasnosti pôsobí ako pedagogička. Vystavovala vo viacerých krajinách a získala niekoľko cien. Charakteristika jej tvorby je veľmi blízka tomu, ako skutočnosť vníma J. Bodnárová, takže v tiráži knihy je právom uvedená ako autorka (obrazovej časti). V súčasnosti vychádza viacero takých kníh, kde textová a výtvarná časť sú najmä rozsahom rovnocenné. Ide napríklad o knihy z vydavateľstva Modrý Peter. 

Dočítajte tento článok
s predplatným časopisu Romboid.

Mám predplatné, chcem sa prihlásiť

 346 zobrazení