Taký normálny príbeh

Pavol Rankov: Normálny Peter, veľmi tehotná mama a dobrý samaritán
Trnava, Spolok svätého Vojtecha, 2023

Pavol Rankov sa slovenskému čitateľovi dostal do povedomia napríklad zbierkami poviedok S odstupom času (1995), V tesnej blízkosti (2004) či Na druhej strane (2013), románmi Matky (2011), Legenda o jazyku (2018) či naposledy Klinikou (2022). Pre Rankova je často charakteristické ukotvenie príbehov v určitej realite, ktorá prechádza istým ozvláštnením cez prvky mystična (v jeho prvotinách sa hovorí aj o presahu k fantastickému realizmu) či tajomna a pútavé vtiahnutie do deja. 

Najnovšia kniha Normálny Peter, veľmi tehotná mama a dobrý samaritán (Spolok sv. Vojtecha, 2023) ponúka netradične svet videný detskou optikou, vďaka čomu získava nadhľad a nový rozmer. V prípade Rankova je to síce poloha, v akej naňho nie sme zvyknutí, ale zachováva si prvky osviežujúceho humoru, s ktorým odľahčene pracuje najmä vo svojich predošlých poviedkach. Detský, ale aj dospelý čitateľ ocení prístupný jazyk, plynulosť naratívu a aktuálne spoločenské otázky, ktoré sa môžu týkať prakticky každého z nás. 

Žiak základnej školy Peter sa po turbulentných udalostiach doteraz pokojného života rozhodne písať si denník. Vyrastá v bežnej rodine s mamou a ockom, odborníkom na stavbu studní, ktorého jedného dňa unesú „zlí ľudia“. Peter musí okrem bežných školských povinností čeliť aj prvému vážnemu problému, navyše v čase, keď je jeho mama vo vysokom štádiu tehotenstva. Príbeh sa našťastie skončí otcovým návratom. Táto skúsenosť celú rodinu utuží a poučí o pravých hodnotách. 

Dočítajte tento článok
s predplatným časopisu Romboid.

Mám predplatné, chcem sa prihlásiť

 204 zobrazení